Некролог

04.02.2024

Із глибоким смутком та невимовним болем кафедра іноземних мов для природничих факультетів факультету іноземних мов Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича сповіщає про гірку втрату. 3 лютого 2024 року передчасно відійшла у вічність світла людина, справжній фахівець, завідувачка кафедри іноземних мов для природничих факультетів, кандидат філологічних наук, доцент Манютіна Олена Іванівна.

У 1995 р. Олена Іванівна закінчила факультет іноземних мов Чернівецького державного університету за спеціальністю «романо-германська філологія». Розпочала свою трудову діяльність в нині Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича з вересня 1995 року на посаді викладача кафедри англійської мови (секція другої мови). З 1 вересня 2006 року її діяльність була пов´язана з кафедрою іноземних мов для природничих факультетів.

У 2009 р. захистила кандидатську дисертацію на тему «Лексико-семантичні та функціональні особливості евфемізмів у сучасній англійській мові (на матеріалі бульварної жіночої прози ХХ – ХХІ ст.)» зі спеціальності 10.02.04 – германські мови. У 2012 р. присвоєне вчене звання доцента.

У 2010 – 2014 рр. викладала за сумісництвом на кафедрі комунікативної лінгвістики та перекладу, виконувала обов’язки завідувача кафедри. З 2015 р. переведена на посаду доцента кафедри іноземних мов для природничих факультетів. У 2016 р. була призначена завідувачем кафедри іноземних мов для природничих факультетів.

Наукова діяльність була спрямована на функціональну лінгвістику, неологічний та гендерний аспект сучасної англійської мови, методику викладання англійської мови у закладах вищої освіти. Автор більше 50 наукових праць, з них 7 навчально-методичних посібників та розробок, близько 40 статей у наукових виданнях та тез конференцій.

Експерт державної інспекції навчальних закладів України у 2015 і 2018 рр. Член робочої групи з визначення концептуальних засад державної політики щодо розвитку англійської мови у сфері вищої освіти, 2019 р. Експерт НАЗЯВО, 2021 р. Учасник проєктів Британської ради в Україні English for Universities (2015-2019), Policy for English (2019-2020), ESP Community of Practice on OTC (група професійного розвитку для викладачів англійської мови за професійним спрямуванням ЗВО України), координатор від ЧНУ літніх та зимових шкіл, міжнародних конференцій та симпозіумів Британської ради в Україні. Організатор і член організаційних комітетів відкритих всеукраїнських студентських олімпіад з англійської мови. У 2019 р. Олена Манютіна очолила освітній хаб ЧНУ імені Юрія Федьковича «Еnglish Friendly Environment Booster». Запровадила загальноуніверситетський науково-методичний семінар-практикум на основі розробленої програми підвищення кваліфікації для викладачів закладів вищої освіти «Загальна теорія і методика викладання фахових дисциплін англійською мовою».

За визначні успіхи в науково-педагогічній діяльності відзначена подяками  Чернівецької міської ради (2010 і 2014 рр.) та Почесною грамотою Чернівецької обласної ради (2019 р.), Подякою Міністерства освіти і науки України (2019 р.), Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2020 р.), грамотами факультету лінгвістики НТТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (2020, 2021 рр.).

Олена Іванівна була людяною, чуйною і толерантною, талановитим педагогом i кваліфікованим спеціалістом, надзвичайно відповідальним керівником, мега позитивним лідером. Наділена невичерпною енергією і беззаперечною харизмою, маючи необхідний досвід і знання, Олена Іванівна любила свою професію і завжди вболівала за справу, вміла підтримати колег, зацікавити і згуртувати студентів. Користувалася безумовною повагою і шаною усіх, хто її знав.

Світла памʼять про Олену Іванівну завжди огортатиме наші серця!

Прощання відбудеться 6 лютого починаючи з 11:00 у приміщенні Наукової бібліотеки ЧНУ за адресою вул. Лесі Українки, 23. Відспівування розпочнеться о 12:20. О 13:00 - виїзд з бібліотеки на цвинтар вул. Заставнівська.